Naturens sundhedsfremmende effekt​

Når man i dag er sygmeldt med stress eller depression, har jobcentrene en masse tilbud klar så man holdes igang. Det giver i og for sig god mening at aktiverer stress og depressionsramte borgere. Største delen af de tiltag der findes, omhandler en eller anden form for psykoterapi, mestring eller coaching. Der har længe været kendskab til at naturen, og færden heri, har en sundhedsfremmende effekt på særligt psykiskesygdomme.

De seneste års forskning, viser endda at fx hjerte, -karpatienter kommer sig hurtigere, hvis de fra hospitalssengen har udsigt til grønne områder, end hvis de har udsigt til bebyggelse. Det er ligeledes veldokumenteret at fysiskaktivitet, ud over at fremme vores fysiske sundhed, udskiller endorfiner i kroppen som har en sundhedsfremmende effekt på vores psyke. Så hvorfor ikke kombinerer det psykiske og det kropslige og flytte terapien ud i naturen?​

Den amerikanske forsker Roger Ulrik Beskriver i sin teori Aestetich Affective Theory(AAT) at vi mennesker er skabt til at leve i naturen. Vi har altså en urgammel evne til at bedømme vores omgivelser ud fra et overlevelsesinstinkt. Når vi befinder os i naturen, som vores følelser signalerer, er trygge kan vi koble af.

Når vi derimod befinder os i bymiljøer, som ikke er naturlige omgivelser for os, kan vi ikke stole på vores følelser og spontane reflekser. Her anvender vi i stedet vores logisk tænkende instinkt, hvilket kræver mere energi og på sigt føre til træthed, irritation og stress. Forsker parret Kaplan og Kaplan beskriver i deres teori Attentive Restoration Theory(ART) at mennesker har 2 opmærksomhedssystemer.

Den rettede opmærksomhed, som vi anvender i de unaturlige miljøer(byer). Her bombarderes vi med stimuli som vi ubevist skal sorterer i. Dette kræver energi og er en begrænset egenskab. Den spontane opmærksomhed er den vi anvender når vi opholder os i naturlige miljøer(natur). Her bliver vi ikke bombarderet med stimuli, men ”scanner” i stedet konstant omgivelserne. Denne proces er ubegrænset og kræver ikke energi.

Kaplan parret mener at den spontane opmærksomhed går en kortere vej i hjernen og vi derfor får mental hvile og kan genvinde kræfter ved at opholde os i naturen. Selv om de ikke er enige i de fysiologiske aspekter, er Kaplan parret og Roger Ulrik dog enige i at væren i naturen har en afstressende effekt for os. Begge teorierne kan derfor ses som gode argumenter for at flytte terapien ud i naturen.​

Naturen sundhedsfremmende effekt historisk set

Vores planet har gennem tiden fået tilnavnet ”moderjord”. Dette er et udtryk for hvordan jorden forsyner os med naturlige livsgivende kræfter. Mennesket har altid anvendt naturens positive egenskaber, bl.a. hekse, som kendte til planternes helende evner.

Naturen har altså altid været en del af menneskets omgivelser, dog ikke altid forbundet med sundhed. I historien ses sammenhængen mellem natur og sundhed helt tilbage til det antikke Rom. Byen var dengang igennem en urbanisering, og beboerne klagede over støj- og støvgener. Offentlige parker blev etableret i byen for at imødekomme dette, hvilket stadig etableres i byer verden over.

I 1800-tallet opdagede man, at mennesker levede længere på landet end i byerne. Dette medførte krav om fornyelse af bybilledet. Der blev stillet krav om frisk luft, sollys og grønne områder. I 1980érne begyndte forskerne for alvor at få øjnene op for, hvordan design af udearealer og naturen kan have en indvirkning på sundhed. Ifølge ergoterapeut Lise Nevstrup Andersen er omgivelserne og miljøets væsentlige rolle blevet negligeret som en konsekvens af den moderne udvikling, og behovet for at anvende moderne teknologi i sundhedsvæsnet.

Igennem de seneste ca. 45 år har der været en stigende interesse i forskning omkring sammenhængen mellem miljø og sundhed. Vi har længe haft kendskab til, at naturen har en sundhedsfremmende effekt på vores mentale sundhed. De seneste år er der desuden blevet mere fokus på forskning indenfor de somatiske (fysiske) sygdomme, og hvilken effekt denne målgruppe har af naturen. Dette kan skyldes at vi har fået større viden om hvordan krop og psyke er forbundet. Peter Thybo fremlægger i sin bog ”Det dobbelte kram”, hvordan mental sundhed hænger sammen med fysisk sundhed. Sammenholdt med viden om naturens sundhedsfremmende effekt på psyken, giver det mening at naturen ligeledes har en positiv sundhedsfremmende effekt på fysiske lidelser.

​"Se dybt ind i naturen, og så vil du forstå alting bedre."

- Albert Einstein

Naturen har meget at lære os, hvis vi er villige til at lytte.

Find fred og ro i engene. Find styrke og modenhed i bjergene, der har holdt mange år før os.

Natursyn

Nøvlingvej 23, 7400 Herning

Klik her for rutevejledning

Telefon: 22 29 29 77

E-mail: kontakt@natur-syn.dk 

CVR: 44071282

Se cookiepolitik

åbningstider

Mandag-fredag kl. 07:00-16.00

Aften og weekender efter aftale.

Mails besvares alle dage.

Følg mig på instagram